Ook naar Energielabel A?

Het Energielabel

Het energielabel voor woningen laat zien hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met andere woningen van hetzelfde type. Als potentiële koper of huurder kun je zo op eenvoudige wijze zien hoe het gesteld is met de energieprestatie en milieuvriendelijkheid van een woning. Het achterliggende idee is dat eerder de voorkeur wordt geven aan een energiezuinige woning en dat eigenaren en verhuurders daardoor bereid zijn om besparende maatregelen te nemen. Daarmee kunnen de lasten omlaag en komen de klimaatdoelstellingen waar Nederland zich aan heeft gecommitteerd dichterbij.

Meer aandacht voor het label

Om meer vaart te maken met het verduurzamen van de woningvoorraad heeft iedere huizenbezitter in 2015 een voorlopig energielabel ontvangen. Dit voorlopige label is gebaseerd op een inschatting van de woning gebaseerd op de gegevens uit het Kadaster zoals bouwjaar, type (rijtjes, vrijstaand, hoek, appartement), de oppervlakte van de woning en welke energiebesparende maatregelen bij dit woningtype vaak al zijn genomen. Er zijn zeven verschillende klassen die lopen van Energielabel A, welke geldt als zeer energiezuinig, tot Label G wat zeer onzuinig is. Ook is er vanaf 1 juli 2015 een sanctie van kracht, maar die is pas relevant als u gaat huren, kopen of verkopen. Dan moet u zo’n label hebben. Wie in dat geval geen label heeft, riskeert een boete van maximaal 405 euro van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport.

Ook naar Energielabel A?

Wanneer een woning een onzuinig energielabel heeft, loont het zeker de moeite om een aantal maatregelen te nemen. Als bewoner zult u daarmee ook direct verschil merken in woongenot. Deze maatregelen verdienen zich vaak snel terug. Het levert dus geld op, de woning wordt comfortabeler, en het spaart het milieu. Een zuiniger energielabel kan ook een gunstige invloed hebben op de verkoopwaarde van de woning.

Een definitief label vraagt u aan via energielabelvoorwoningen.nl waar u de voorlopige woninggegevens aantreft en digitaal bewijs kunt aanleveren van verbeteringen (zoals facturen, rapporten of foto’s). StuurStroom komt graag bij u thuis en helpt u bij het verzamelen, documenteren en registreren van de juiste gegevens. Samen kijken we naar uw huidige beglazing op woon- en slaapetage, isolatie van de muren, vloer en het dak, tapwatervoorziening, verwarmingstoestel, ventilatiesysteem en of er zonneboilers danwel zonnepanelen aanwezig zijn. Op deze wijze kunt u zorgeloos uw definitieve label aanvragen welke na inschrijving 10 jaar geldig is. Als huiseigenaar krijgt u een digitaal document dat u kunt uitprinten en overhandigen bij de verkoop en verhuur van de woning.

Zijn er kansen om energiebesparende maatregelen te nemen in uw woning? StuurStroom zet deze meteen voor u op een rijtje en berekent niet alleen wat dat voor besparing oplevert, maar ook welke impact dat op uw label zal hebben. Zo kunt u een gefundeerde beslissing maken over een investeringsplan, waarmee uw huis stapsgewijs steeds energiezuiniger zal worden en uiteindelijk van een A label kan worden voorzien.


Meer weten? Mail of bel ons

Andere diensten